Kunstenares Marion Nap leert iedereen schilderen

Haar eigen atelier heeft ze aan huis, maar de grote ruimte aan de Transportweg in Veendam is bedoeld om jong en oud, ervaren of beginner, in 2,5 uur met een prachtig groot eigengemaakt schilderij naar huis te laten gaan.

Nap geeft workshops sinds een half jaar. Naar eigen zeggen omdat “ik altijd alleen werk en bedacht dat het zo leuk zou zijn om samen te schilderen”. Maar de meeste mensen zeggen dat ze nog geen lantaarnpaal kunnen tekenen. Ze bedacht daarop een techniek in een paar eenvoudige stappen waarmee iedereen kan schilderen. Talent of geen talent. “Schilderen is goed kijken, en spelen met licht en donker”.

Iedere deelnemer brengt een eigen gekozen afbeelding mee die als uitgangspunt dient voor het te maken schilderij. “Sinds kort werk ik per thema’s, of een gezicht, of een City, of met metallics. Omdat de groepen steeds groter worden en ik de stappen wel voor moet kunnen doen is het belangrijk dat iedereen ongeveer hetzelfde schildert”.

“Vaak denken mensen dat ze zichzelf of een geliefde kunnen portretteren omdat ik veel gezichten schilder. Maar daarvoor moet je echt kunnen tekenen, en meer nog. De gezichten die ik maak spreken meer een emotie uit, een gevoel. Maar natuurlijk kun je elementen toevoegen van jezelf. Schilderen is voor mij een eigen interpretatie geven van de werkelijkheid”. “Anders hang je maar een foto op” voegt ze er nog aan toe met een knipoog.

De workshop “Paint like a Pro! geeft Marion bijna elke zondag van het jaar. Je kunt je opgeven via de website. De workshop lijkt in niets op het andere aanbod in het veld. “Nergens anders wordt op zo’n groot formaat gewerkt die je van begin tot eind helemaal zelf maakt. Bij veel workshops krijg je een voorbedrukt doek of een plaatje wat iedereen moet schilderen. Hier maak je je eigen masterpiece helemaal zelf!”

De workshop is ook erg geschikt voor bedrijfsuitjes, familiefeestjes of vriendinnendagen. Groepen vanaf 6 personen kunnen zich aanmelden voor een dag en tijdstip naar voorkeur. Ook ’s avonds. “Trek je kluskloffie aan, we gaan echt los”!